Etiske retningslinjer

Etiske retningslinjer for frivillige hos Vestre Aker Frivilligsentral skal sikre en god etisk praksis i møte med våre deltakere/brukere/mottakere av frivillig innsats, slik at de kan oppleve å bli møtt på en god måte. Retningslinjene gjelder for alle frivillige hos Vestre Aker Frivilligsentral.

Etiske retningslinjer                                           
 – for frivillige hos Vestre Aker Frivilligsentral


1. Formål

Etiske retningslinjer for frivillige hos Vestre Aker Frivilligsentral skal sikre en god etisk praksis i møte med våre deltakere/brukere/mottakere av frivillig innsats, slik at de kan oppleve å bli møtt på en god måte. Retningslinjene gjelder for alle frivillige hos Vestre Aker Frivilligsentral.


2. Taushetsplikt

Frivillige medarbeidere underskriver en kontrakt med taushetserklæring. I engasjementet som frivillig kan man få tilgang til opplysninger som ikke må bli kjent for uvedkommende. Taushetsplikten (etisk og moralsk) er pålagt. Den gjelder både for den tiden man er tilknyttet tjenesten, og etter endt tjeneste. Unntak fra taushetsplikten gjelder avvergeplikt og opplysningsplikt; herunder om den frivillige har grunn til å tro at et barn er eller vil bli utsatt for alvorlig omsorgssvikt eller mishandling, skal nærmeste leder straks varsles.
 Hvis du er usikker på hvordan regelverket skal tolkes er daglig leder nærmeste kontakt i stiftelsen.


3. Kvalitetssikring

Frivilliges innsats hos Vestre Aker Frivilligsentral kvalitetssikres gjennom

•             Intervju før oppstart i tjeneste som frivillig

•             Taushetsplikt og bekreftelse på at man er kjent med de etiske retningslinjene for frivillige signeres.

•             Referanse, politiattest og legitimasjon etterspørres (tiltaks-/virksomhetsavhengig)

•             Samtykkeerklæring signeres særskilt av foresatte der frivillige er under 15 år

•             Kurs og veiledning 

•             Oppfølgings møter og samlinger


4. Møte med brukere/deltakere

“Vestre Aker Frivilligsentral sin visjon er å skape et samfunn hvor vi tar vare på hverandre gjennom samhold og samarbeid.”

Vi ønsker at frivillige hos Vestre Aker Frivilligsentral slutter seg til visjonen og har den som utgangspunkt for sitt frivillige engasjement.


5. Ivaretakelse av den frivillige

Som frivillig står man ikke alene. Man er del i et større fellesskap hvor man får tilbud om støtte og veiledning. Leder er ansvarlig for dette. Målet vårt er å gi trygghet, å dyktiggjøre og å ta vare på den frivillige medarbeideren.




6. Personvern/GDPR

Personvernerklæring og vurdering av formål for lagring av personopplysninger bekjentgjøres for frivillige i vårt felles elektroniske system for håndtering av frivillige - InVi.


7. Arbeid med barn og unge – trygge møter og krav til politiattest

Vi vil være en trygg organisasjon for barn hvor alle frivillige kjenner sitt ansvar som voksne i møte med barn hos Vestre Aker Frivilligsentral. I tjeneste med mindreårige/barn må den frivillige alltid fremvise godkjent politiattest før man kan delta i aktivitet. Søknadsskjema ligger elektronisk på politiets nettsider, mens anmodningsbrev med hjemlet lov for at Vestre Aker Frivilligsentral ber om politiattesten, fås på tiltak/virksomhet. Om du som frivillig er bekymret for et barn, har du ansvar for å melde det til daglig leder.


8. Økonomiske spørsmål

Frivillig innsats i regi av Vestre Aker Frivilligsentral er ikke lønnet.

Som frivillig skal man ikke motta penger eller gaver av verdi fra personer man bistår/ besøker/ står i relasjon til gjennom tjenesten. Det gis heller ikke anledning til å yte økonomisk hjelp direkte, og man skal ikke forholde seg til betalingskort til den man bistår/ besøker/ står i relasjon til, ei heller til vedkommende sin nettbank.


11. Dekning av kostnader

Frivillige for dekket kostnader de har i forbindelse med utførelsen av oppdrag. Dette avtales for hvert enkelt tilfelle. 


12. Forsikring og økonomisk ansvar

Frivillige medarbeidere hos Vestre Aker Frivilligsentral er ulykkesforsikret gjennom avtale i IF Forsikring. Forsikringsavtalen er publisert på VAFS sine hjemmesider. I alle forsikringssaker er partene den frivillige og forsikringsselskapet. Den frivillige utfører alle oppgaver for egen risiko. 


13. Avslutning av tjenesten

Man kan etter eget ønske avslutte sin frivillige innsats, men plikter å gi beskjed i god tid. 

Ledelsen i Vestre Aker Frivilligsentral har også anledning til å be den frivillige medarbeideren slutte i tjenesten. I så fall har man krav på å få oppgitt grunn. 


14. Brudd på punkter i avtalen

Brudd på etiske retningslinjer vil kunne medføre avslutning av tjenesten. 


2024 © Vestre Aker Frivilligsentral