Søndag 3 Desember 2023
Kongeveien 40
Nye Skimuseet åpner for publikum!!
100 år og en dag etter Skimuseet åpnet dørene for første gang, er det endelig klart for gjenåpning!

Arbeidet med ombyggingen startet i 2022. Det innebærer godt synlige endringer rundt Kollentorget og under hoppbakken. Blant annet er deler av det såkalte Kulbygget over tunnelen under hoppet revet. Utsikten mot Oslo åpnes igjen og inngangspartiet til museet vil også se helt annerledes ut.  

– Vi skal forbedre formidlingen om skienes og skisportens unike posisjon i vår kultur og historie, og gi folk nøkkelen til å forstå hvorfor ski ble en så viktig identitetsmarkør. Nå får vi mulighet til å ta vare på og å vise frem dette på nye måter. Vi aktualisere historien, sier Åslaug Midtdal, faglig leder i Skimuseet.   

Middelalder og polarferder

Skimuseets samling består av ski fra middelalderen og frem til nå. Utstyr og ski fra de norske polarferdene er en viktig del.  Mange av skiene har tilhørt våre fremste idrettsutøvere og medlemmer av kongefamilien. Skimuseet inneholder også et skimakerverksted, premiesamlinger og et spesialbibliotek. Museet har både faste og skiftende utstillinger.  

– I jubileumsåret viser vi frem den eldste skien som er funnet i Norge, Drevjaskia fra Vefsn i Nordland. Den er over 5000 år gammel.  

Turistmål

–  Vi skal skape en destinasjon som er enda mer attraktiv for både norske og utenlandske gjester – enten de er interessert i sport, kultur, arkitektur eller utsikt, sier Ole Kristian Sørland, Skiforeningens leder i Holmenkollen.   

I løpet av ett år besøker om lag 1 million mennesker Holmenkollen. 175 000 løser billett til Skimuseet og hopptårnet.  

Ikonisk bygg

– Skimuseet skal bli et nytt ikonisk bygg med en identitet som skiller seg fra hoppbakken, men som ikke konkurrerer med den. Bygget blir bedre egnet til ta imot publikum, med en visuell og funksjonell sammenheng mellom Skimuseet, kaféen og Holmenkollbakken. Skimuseet blir mer synlig i anlegget og det blir enklere for publikum å orientere seg, sier Sørland. 

2024 © Vestre Aker Frivilligsentral