16 000 timer med frivillighet!

Frivilligheten blomster i bydel Vestre Aker! Her kan du lese vår årsberetning for 2019.



Årsberetning og regnskap 2019 




Frivillighet i den norske folkesjelen

«Det er typisk norsk å være god» Da vår daværende statsminister Gro Harlem Brundtland kom med denne bemerkningen i sin nyttårstale, skapte det mye debatt og kritikk. Selv om Gro den gang hevdet dette fordi våre fotballjenter, skigutter og håndballjenter herjet i verdenseliten, drister vi oss til å ta utsagnet opp igjen – men denne gangen i konteksten av frivillighet. For vi er gode på frivillighet i Norge, veldig gode.

Frivillighet Norges årlige undersøkelse «Frivillighetsbarometeret», viser at 63% av oss mellom 16 og 79 år, har vært frivillig en eller flere ganger i 2019. Totalt ytes det over 140 000 årsverk. Frivilligheten er hele fundamentet til den norske breddeidretten, ryggraden i kulturlivet og sjela i samfunnet vårt.

Vi kan snakke om verdiskapning og forebygging, men viktigere er det kanskje å snakke om hva slags samfunn den skaper.

I et samfunn hvor vi tar vare på hverandre, hjelper hverandre og støtter hverandre skaper vi trygghet og tillitt. Jo bedre vi mennesker kjenner hverandre, jo tryggere har vi det for det er mye lettere å mislike en du ikke kjenner, en du ikke har pratet med og hørt dem fortelle deg sin historie. I frivilligheten møtes vi på tvers av generasjoner, yrker, inntekter og bakgrunner. Det er ingen forskjell på en vaffelsteker med master fra BI og en med master fra livets skole. De jobber sammen mot samme mål og på veien skapes vennskap og nettverk, det bygges broer mellom samfunnsgruppene og forståelse mellom mennesker.

I skrivende stund er Norge som resten av verden i en slags unntakstilstand. Fra det øyeblikket statsministeren trykket på den store røde knappen, har det vært hektisk her på sentralen og på de fleste andre frivilligsentraler rundt om i landet. Tusenvis har meldt seg til tjeneste, innsatsviljen er formidabel. Dette er ikke unikt for Norge, vi ser det i hele verden – mennesker som stiller opp for hverandre. Så er det typisk norsk å være god? Vel, det får andre svare på, men fra der vi sitter kan vi slå fast at det er «typisk de fleste mennesker å være god», så kan det hende at vi i Norge er dyktigere enn andre på å måle det.

Styreleder Ola Ramstad
og daglig leder
Espen Watne Andresen

Våre aktiviteter

Vi jobber ut ifra vår tro at de aller fleste mennesker, ønsker å være til glede og nytte for andre. Både vår erfaring og forskningen viser at det som er viktig, er å tilby oppgaver som er attraktive og siden vi mennesker er så ulike, resulterer det i et bredt spekter av oppgaver som våre frivillige utfører.

Det er for mange ulike oppgaver som løses, til at vi kan få nevnt dem alle, men et godt utvalg er;

Handyman 
Nevenyttige karer som ordner alt fra en tett vask, til lyspærer og løse skaphengsler.

Legefølge 
Frivillige som enten med taxi eller egen bil, følger pasientene fra dør til dør.

Handling 
Enten handler vi med, eller for de som sliter med å komme på butikken på egenhånd.

Transport 
Om du skal til frisør eller fotterapi så henter våre frivillige og følger fra dør til dør.

Språkkafe 
Et enkelt og morsomt tilbud for de som ønsker å øve seg i norsk.

Hjelpemidler 
Vi henter og monterer hjelpemidler

Sykling uten alder 
Alle eldre har rett til vind i håret, og vi sørger for det!

Data 
Vi har både kurs og èn til èn opplæring på nettbrett, telefon og PC.

Frivilligbussen 
Fast transport til bydelens seniorsenter og andre aktiviteter

Søndagsmiddagen 
Månedens høydepunkt for mange!

Turer 
Vi tar med en gjeng på sightseeing i Oslo, eller til en hyggelig plass å ta en kaffekopp.

17. mai, påske, sommer, jul og nyttår 
Når andre stenger åpner vi dørene og inviterer til fest og samvær.

Lørdagsmiddag 
En gang i måneden inviterer vi til middag i Pilotveien 6

Lørdagskafe på Risvollen 
En møteplass med lett servering og hyggelig selskap

Sykehusverter 
Vi rekrutterer frivillige til Oslo Universitetssykehus

Aktivitet på sykehjem 
Vi rekrutterer frivillige og organiserer arrangementer på Vinderenhjemmet

Ut på tur
I samarbeide med Hovseterhjemmets venner  og Piloten Arena drar vi på tur annenhver uke

Meet & Greet 
Vi organiserer flott lunsj på Vinderen Seniorsenter for å tiltrekke nye deltagere

Damebrunsj 
Et nytt tiltak på Røa seniorsenter for å skape sosiale nettverk

Vi har ønsker å være til hjelp for bydelens seniorsenter og institusjoner. Våre frivillige har i 2019 lagt ned flere hundre timer på å male, henge opp bilder, montere møbler og en rekke andre oppgaver i Pilotveien og på Vinderen seniorsenter.

For å klare å håndtere alt dette, har vi hjelp av en liten men veldig god gjeng frivillige her på kontoret. De hjelper til med å ta imot forespørsler, formidling av oppdrag og organisering av sammenkomster. Best av alt er at de skaper en fantastisk koselig stemning på sentralen slik at alle frivillige kan komme, møte andre frivillige og få en kaffe og noe å bite i.


Tall og fakta


Totalt 16 000 timer med frivillighet !



Hvordan måler vi dette? 

Mesteparten av oppdragene logges og organiseres i frivilligsentralenes IT system InVi. Systemet gjør det mulig for oss å holde rede på hvem som gjør hva og når de er tilgjengelig. Likevel så er det i frivillighetens natur at alt ikke kan bokføres. Vi bestreber oss etter å holde byråkratiet på et absolutt minimum. Vårt fokus er å ivareta de frivillige og å yte service til innbyggere og organisasjoner. Et oppdrag som i utgangspunktet er beregnet til to timer kan ofte ta fire. De frivillige sier sjelden nei når tjenestemottakeren ber om litt ekstraservice. 

Spis Med Meg!

Under Frivillighetsfestivalen mai 2018 hadde vi en hyggelig prat med bydelsdirektør Elisabeth Vennevold. Hva er den største utfordringen bydelen har som du ønsker at vi kan bidra til å løse?, spurte vi. Svaret kom uten nøling: “Feil- underernæring blant hjemmeboende eldre”. 

Denne utfordringen er ikke Vestre Aker alene om. Dette er en nasjonal utfordring som medfører både personlige lidelser og enorme ekstrakostnader for samfunnet. Feil- og underernæring bidrar til hyppigere sykehusinnleggelser, økt bruk av medisiner, mer behov for hjemmetjenester og større behov for sykehjemsplasser. 

Hvordan kan så en liten stiftelse med en fast ansatt bidra til å løse dette? Svaret kom noen måneder senere i form av en julenisse med navn Rune! 

Julenissen kom i form av Rune Aale-Hansen. Her sammen med prosjektleder Stina Åmo og daglig leder Espen Watne Andresen.
Foto: Fredrik Eckhoff, Akersposten 

Takket være et tilskudd fra Gjensidigestiftelsen, kunne vi ansette Stina Åmo som prosjektleder og iverksette «Spis Med Meg»! 

Prosjektet er utviklet av Stina og Espen og det har som formål å utvikle metoder og verktøy for hvordan frivilligheten kan bidra til at hjemmeboende eldre får tilbake sin matlyst.

Prosjektet er langt fra ferdig, men vi har lært mye og iverksatt en rekke nye tiltak. 

En av de viktigste lærdommene har nok vært at èn til èn tjenester ikke er den beste løsningen. Det er flere årsaker til dette, deriblant at det er svært ressurskrevende å organisere. Men viktigst er det kanskje at det er vesentlig vanskeligere å si ja til å få en spisevenn hjemme, enn det er å si ja til en invitasjon til selskap. Konsekvensen av dette har blitt at vi har i 2019 etablert en rekke nye aktiviteter. Noen av disse, som lørdagsmiddag i Pilotveien og festlunsj på seniorsenteret, har maten i fokus. Andre aktiviteter, som stolyoga og kaffekos, har det fysisk aktivitet og sosialt samvær i fokus for deltakerne, men med ernæringen som mål for oss. 

Prosjektet har også tatt over sentralens tradisjonsrike søndagsmiddag og sommerkafè, slik at vi har fått muligheten til å se alle de ulike sosiale møteplassene under ett. Dette har igjen skapt rom for effektivisering og kompetanseheving blant de frivillige. Vi har mer enn doblet antall aktiviteter, men kun økt antall frivilligtimer fra 1600 til 2000. Her er det verd å nevne at det ikke er eller har vært et mål å redusere timene. Innsatsviljen til det norske folk er enorm! Kapasiteten til den type frivillighet vi driver begrenses sjelden av tilgang på frivillige, men heller av ressurser til organisering. Med Stina kom altså et stort oppsving av aktiviteter! 

Prosjektet er omfattende og hadde ikke vært mulig uten svært gode samarbeidspartnere. I bydelen har vi fått støtte og hjelp fra hjemmetjenestene, seniorveileder, seniorsenter, Piloten Arena og ernæringsfysiolog. Gjensidigestiftelsen har hjulpet oss med rådgivning gjennom hele prosessen. Sogn Frivilligsentral har vært med og testet både metoder og systemer. Prospera har bidratt med kompetanseheving av organisasjonen. Sist men absolutt ikke minst – en fantastisk gjeng med frivillige som har stått på, laget mat, servert, transportert, trøstet og gledet. Tusen takk til dere alle!

Julen på frivilligsentralene  i Vestre Aker

For 18. året på rad feiret frivilligsentralene i Vestre Aker julaften sammen.  Styreleder i Vestre Aker Frivilligsentral Ola Ramstad, var som vanlig julesjefen. Med seg hadde han sin Berit og en god gjeng med Frivillige fra hele byen. Daglig leder på Hovstua Frivilligsentral Kjell Even Nordby, organiserte gjestene og sørget for at Hovstua var klar til feiring. 


Alexander Sandli fra Scandic, julesjef Ola og daglig leder på Hovstua Kjell Even Nordby.
Foto: Fredrik Eckhoff / Akersposten

 Ingen julaften uten julemat og for andre året på rad, stilte Scandic Hotel Park opp. Gjestene kan velge mellom tradisjonell julemat som ribbe og pinnekjøtt. Det var også alternative muligheter, som kylling eller vegetar. Det ble mat og drikke til alle gjestene på julaften, og til en del som satt hjemme. Det ble også nok til at vi kunne beverte våre gjester på romjulskafeen på Vinderen de neste dagene. 

Holmenkollen Rotary stilte med økonomisk støtte og Paul Arne Skajem, eller Nuppen som han er bedre kjent som, stilte med blomster og pynt. Gaver kom inn fra Slemdal Lions, Vestre Aker Husflidslag og en rekke privatpersoner. Og for å toppe det hele kom Jon Faukstad og underholdt med trekkspillet sitt.    

De over 70 gjestene kom stort sett fra Vestre Aker, men noen hadde tatt turen fra både Grefsen og Ullern. Ryktet om kvelden sprer seg, men vi får også god hjelp fra vår lokalavis Akersposten. De er som alltid villige til å skrive om positive ting som skjer i bydelen vår, både før slik at folk kan få det med seg og etterpå slik at vi alle kan glede oss over det. 


De frivillige

Ved utgangen av 2019 var det 189 frivillige tilknyttet sentralen. Blant yngre frivillige er gjennomtrekken ganske stor, mens de eldre er meget stabile og er i praksis sentralens ryggrad.

Årsaken til at frivillige slutter er selvfølgelig meget variert. For de yngre er det primært flytting til nye studiesteder. For den eldre garde er det sviktende helse som går igjen. I tillegg er det selvfølgelig enkelte som ikke finner det de leter etter her. Flere av disse har vi da hjulpet videre i det enorme mangfoldet frivilligheten tilbyr i Oslo.

Alle frivillige har muligheten til å delta på kurs i regi av frivilligsentralen eller en av våre samarbeidspartnere. I 2019 har vi arrangert:

  • Ernæringskurs
  • Førstehjelpskurs
  • Aktivitetsvennkurs


Mandag til torsdag er det åpen lunsj på sentralen. Alle frivillige er velkommen til å delta uten noen form for påmelding. Vi ønsker at frivilligsentralen skal være et møtested for frivillige!

I mai feiret vi sentralens 20 års jubileum. Her var alle frivillige invitert, og det vi ble til sammen rundt 50 gjester.

I november hadde vi vår årlige frivilligfest. Årets arena var kjellerstuen på Holmenkollen kapell. Det ble servert nydelig mat fra Scandic Park og vi ble underholdt av forfatter Olav Brekke Mathisen som fortalte historier fra sin bok, «Den jævla naboen». Vi ble forsikret om at forfatterens tidligere naboskap med daglig leder ikke er opprinnelsen til boken.


 «De frivillige er grunnfjellet i et velferdssamfunn hvor vi anerkjenner viktigheten av å ta vare på hverandre. Styret takker ærbødigst for all den innsatsen de legger ned for oss alle». 


Familiefestivalen

 I forbindelse med Oslo Filharmoniorkester sin gratiskonsert i Merradalen, arrangerte frivilligsentralen en familiefestival. Alle lag og foreninger ble invitert til å vise frem se g og sine aktiviteter. 25 organisasjoner deltok og tross været  var det mange hundre innom festivalområdet av de ca. tre tusen som overvar konserten i Merradalen denne våte augustdagen. Familiefestivalen ble finansiert av midler fra bydel Vestre Aker og mange titalls timer med frivillighet!

Hoppeslottet var populært blant de minste.
Foto: Espen Watne Andresen

Takk

Bydel Vestre Aker
Både bydelens lokalpolitikere og hele administrasjonen med bydelsdirektøren i spissen, har i alle år støttet trofast opp om vårt arbeide. Sentralen er helt avhengig av tilskudd både til driften og Frivilligbussen. Vi har en gjensidig respekt som gjør vårt arbeid lettere og hyggeligere.

Samson
Samson stiller alltid opp med byens beste kringle og kaker og et smil når vi skal arrangere sammenkomst for frivillige.

Ris Vel
Vår lokale velforening jobber for å gjøre nærområdet bedre og det gjør de på mange måter. En av disse er en fantastisk støtte til våre arrangementer. Ris Vel har gjennom en årrekke finansiert ulike tiltak og arrangementer, i 2018 var det  søndagsmiddagene som ble muliggjort takket være deres bidragslyst.

Holmenkollen Rotary

Rotary har tatt på seg finansieringen av hele romjulen på sentralen. 3 dager med kafe og en dag med tre retter julemiddag til 38 pers!
 
Lions Slemdal
Karene i Lions sørger for at vår tradisjonsrike 17. mai brunsj bugner av god mat, samt andre fristelser.
 
Skajem Hagesenter
Nuppen og gjengen sørger for at sentralen alltid er pyntet og klar til våren. Både blomster og busker blir levert på døren av den alltid blide Nuppen!

Baker Hansen Vinderen
Frivilligbussjåførene blir sponset med kaffe og bolle hver dag! Et fantastisk hyggelig tilbud som gleder gutta stort! 

Rema 1000 Vinderen
Et godt samarbeide har mange ganger fylt fryseren på vår og flere andre sentraler. Det har blitt mange gode middager og lunsjer i Oslo, takket være deres fantastiske innstilling og ønske om å bidra!

Scandic Hotel Park 
Scandic stiller opp med mat og drikke til julaften og romjul. Ikke bare har de sørget for fantastiske råvarer, maten har kommet ferdig til servering! 

Styret


Fra topp venstre:
Tor Linaae, Vinderen helselag
Jan Erik Holte, Holmenkollen Rotary
Ola Ramstad, representant for de frivillige
Per Walter Jensen, Vestre Aker Pensjonistforening
Bjarne Dehli, Holmenkollen Rotary
Aril Dahl, Lions Slemdal
Elisabeth Tidemann, Ris Menighet
Odd Goggstad, Representant for de frivillige
Helge Bjørhall, Lions Slemdal

Varamedlemmer

Per Erik Koch, Holmenkollen Rotary
 Hans Kristian Henne, representant for de frivillige
 Eirik Angell Olsen, representant for de frivillige
 Clemens Sars, Vestre Aker Historielag
 Frode Ranhoff, Lions Slemdal
 Norvald Moltubakk, Vestre Aker Pensjonistforening
 Ole Krohn, Vinderen Helselag
 Marianne Aars Helliesen, representant for de frivillige
 

Økonomi

Sentralen har i 2019 hatt en daglig leder i 100% stilling, og to  prosjektstillinger på henholdsvis 30% og 100%.

Regnskapet er revidert av AD:NUM AS.
Regnskapet er ført av Jan Erik Holthe.

Årsregnskap og revisors beretning 2019.pdf





2025 © Vestre Aker Frivilligsentral