Vår oppgave er å gjøre det morsomt!

Det vi ser nå, er bare begynnelsen på en økning i frivillig innsats, sier to offensive frivillighetsledere, Tone Longo og Espen W. Andresen.

VESTRE AKER: – Er det sånn at dugnadsånden er død, men frivilligheten lever?

– Kanskje litt. Vi er nok mer bevisste på hva vi bruker tiden vår på nå. Og vår oppgave er å gjøre det morsomt å være frivillig. Jeg tror vi er like glad i å hjelpe andre nå som før, men vi trenger kanskje andre måter å gjøre det på. Det er ikke mindre ønske om å hjelpe, sier Espen W. Andresen, leder for Vestre Aker Frivillighetssentral.

Akersposten møter ham og Tone Longo, frivillighetskoordinator på Piloten Arena, som ligger i Pilotveien 6 på Hovseter. Piloten Arena, som er et aktivitetstilbud for dem med hukommelsessvikt og begynnende demens, er blant de mange tilbudene som er helt avhengig av frivillig innsats for at hjulene skal gå rundt.

– Vi er veldig avhengige av de frivillige rundt oss, sier Longo.

– Fordi ingen har spurt dem

En viktig del av jobben for Espen Andresen på Vestre Aker Frivillighetssentral er å samarbeide med institusjonene i bydelen.

– Nøkkelen til min jobb er å tilrettelegge for at flest mulig kan være frivillig. De fleste har det sånn at det gleder en selv å glede andre, sier Andresen, som mener at det er et stort potensiale for frivillighet der ute, til tross for at mange har en travel hverdag.

– Det vi ser nå, er bare begynnelsen på en økning i frivillig innsats. Rundt 25 prosent av de spurte svarer at de ikke er frivillige fordi ingen har spurt dem, påpeker han, og Tone Longo nikker.

– Givende

Frivillig innsats kan være så mangt, og det kan bety så utrolig mye for den enkelte, både mottaker og yter. Akersposten er innom Piloten Arena en dag når Kjetil Rohde har kommet for å sykle deltakere rundt i de spesialbygde elektriske syklene som har plass til to passasjerer i setet foran.

Han forteller at det passer utmerket å gjøre dette to ganger i uken ved siden av deltidsjobb.

– Da får jeg vært ute og syklet litt, og så hører jeg mange morsomme historier, mye fra gamle dager. Det er givende å gjøre noe for andre, sier han, før han sykler avgårde. De to passasjerene har allerede kommet i god stemning, og de triller avgårde med store smil om munnen.

Tone Longo nevner at de på Piloten Arena for eksempel også har en ung kvinne som kommer innom klokken 17 én dag i uken, også er hun tre kvarter i stuen ved omsorgsboligene i huset.

– Da synger hun, leser høyt fra en avis, snakker med beboerne, og kanskje går hun en tur med noen. Det er det mange som har stor glede av, sier hun.

Stort behov innen pleie og omsorg

Frivillighet kan være så mangt, og innen mange felter er det mye frivillig innsats, som på idrettsbanen, der foreldre i hopetall gjør en strålende innsats for egne og mange andres barn. Mange fortsetter lenge etter at egne barn har gitt seg.

– Men vi har en problemstilling, og den er nasjonal. Bare seks prosent av frivillig innsats gjøres innenfor helse og omsorg. Det er et tall som må opp! sier Andresen.

– Det høres kanskje litt trist ut for noen å hjelpe til frivillig innen helse og omsorg, men det kan jo være snakk om å spille bowling, gå tur eller sykle, sier Longo.

– På et sykehjem for eksempel er de nødt til å ha like stort fokus på det psykososiale som på det medisinske. Og det gjelder jo ikke bare på sykehjem, hele livet, sier Andresen, som mener at alle som studerer helsefag, burde prøve seg som frivillig for å få innsikt og forståelse for menneskene og faget.

– Samfunnsøkonomisk er det vi driver med veldig lønnsomt. Hvis vi klarer å forebygge bare ett lårhalsbrudd, er det det hele driftsbudsjettet på frivillighetssentralen. Og jeg er helt sikker på at vi forebygger minst det! sier Andresen.

Fleksibilitet

Å koordinere frivillighet er uforutsigbart, og det må det være når man skal samarbeide med folk i alle aldre og i ulike livssituasjoner.

– Vi er klar over at turnover’en er stor, spesielt blant de yngre, for eksempel småbarnsforeldre og studenter. Plutselig skal noen bytte skole og må gi seg, og det er greit. Vi er helt avhenging av fleksibilitet fra begge sider, og vår jobb er å holde folk fornøyde så lenge de er der. Ingen skal få dårlig samvittighet fordi de må avslutte. Kanskje finner de et annet sted de kan være frivillige, sier Andresen.

På Vestre Aker Frivillighetssentral har de nå rundt 140 frivillige i systemet, og en del av jobben er å bygge samarbeid med lag, institusjoner og foreninger i bydelen, slik at de frivillige brukes til det de er best på, og det de har mest lyst til.

Til å stole

Man trenger ikke å bruke mange timene for å gjøre en viktig frivillig innsats. Når man går inn i oppgaven, signerer man en kontrakt.

– Man påtar seg et ansvar, men man bestemmer egentlig det meste selv, sier Longo. Men når man har sagt ja, må det prioriteres, og det kan være lurt å begynne litt i det små.

Både Longo og Andresen skryter av at man kommer inn i et veldig godt miljø som frivillig, uansett om det skjer gjennom frivillighetssentralen eller en institusjon som Piloten Arena.

– Og man får attest på jobben man jgør. Jeg kan gjerne være referanse. Man kan også lære mye fordi man kan bli slengt ut i ting man ikke kan så godt fra gjør. Det hender også at frivillige får være med på kurs og få ny kompetanse, sier Andresen.

Meld deg!

Det er alltid behov for frivillig innsats, og på spørsmål om hva de etterspør akkurat nå på frivillighetssentralen hos Andresen, svarer han:

– Akkurat nå trenger vi for eksempel jurister, vi trenger kokker, og vi kan tenke oss noen som kan aktivisere eldre og få dem i bevegelse. Det kan være alt fra ruslegrupper til sykkelturer. Vi trenger alltid folk som kan ta ansvar for å lede grupper.

På Frivillighetssentralen er de også i gang med et prosjekt som går ut på å digitalisere kirkebøker. Det vil si at man legger inn data fra kirkebøker inn på PC.

– Vi vil gjerne lage en gruppe på dette. Dette er et langvarig og stort prosjekt, men viktig, ikke minst for alle som er interessert i slektsforskning.

– Også vil vi gjerne opprette en sygruppe! Noen som kan lage alt fra handlenett til forkler. Vi har symaskinene klare, sier han.

Ønsker du å vite mer, ta kontakt med Espen W. Andresen på Vestre Aker Frivillighetssentral, tlf 23 22 05 80.

Vil du ha kontakt med frivillighetskoordinator på Piloten Arena, Tone Longo, ta kontakt på tlf 48 04 10 03.

Tekst og bilde: Fredrik Eckhoff

Her kan du lese artikkelen i Akersposten.

2024 © Vestre Aker Frivilligsentral